Studium Generale: Getrouw verbonden - Burgerschapsvorming voor de christelijke leraar

  • Datum 26 september 2025
  • Tijd 19:45 - 22:00
  • Locatie Erdee Media, Apeldoorn
  • Inschrijven Voor 23 september 2025

Als christelijke leraar bevind je je in Nederland in een bevoorrechte positie. Maar de samenleving verandert. Hoe ga je om met toenemende diversiteit op het gebied van culturen en levensovertuigingen? Hoe leer je leerlingen als christen bij te dragen aan een samenleving die allang niet meer christelijk valt te noemen?

Dr. Peter Chr. van Olst promoveerde in september 2024 op dit onderwerp. Hij werkte zijn inzichten uit in een toegankelijk en verhalend boek voor christelijke leraren uit het basis- en voortgezet onderwijs. 

Het boek is ingedeeld langs de lijnen van de pedagogische driehoek (leef)wereld, leraar en leerling. Elk deel bevat zes hoofdstukken over spanningsvelden als ‘Jeruzalem en Babel’ (wereld), ‘vakman en vriend’ (leraar) en ‘verbonden en zelfstandig’ (leerling).

Peter van OlstPeter van Olst

Aan het begin van deze Studium-Generale-avond, die wordt gehouden in het gebouw waar ook Erdee Media en uitgeverij De Banier zijn gevestigd, overhandigt Peter zijn boek aan prof. dr. M.J. Kater en drs. F.A. van Hartingsveldt. Beiden daagden Peter uit zijn studie theologisch en praktisch toegankelijk te maken voor het christelijk-reformatorisch onderwijs. Precies een jaar na de promotie aan de TUA worden zij op hun wenken bediend.

Na hun eerste reactie op het boek zullen prof. Kater en drs. Van Hartingsveldt verder in gesprek gaan met elkaar, de auteur en natuurlijk met de zaal. 

  • Wat bedoelen we ermee als we zeggen dat onze kracht ligt in het isolement? 
  • Hoe gaan we ermee om dat christelijk geloof niet maakbaar is, terwijl lespraktijk en samenleving wel om allerlei concrete stellingnames en handelingen vragen? 
  • Hoe kun je leerlingen pedagogisch en theologisch leiden tot Christus? 
  • Hoe blijven we getrouw verbonden in een samenleving waarin iedereen uit elkaar lijkt te groeien? 

Kortom: wat zien wij zélf in onderwijs en opvoeding, vanuit het christelijk geloof over hemel en aarde, eigenlijk als onze burgerschapsopdracht?    

Over de sprekers

Peter van Olst is regisseur identiteit, vorming en burgerschap bij Driestar educatief. Na eerder gewerkt te hebben als politiek verslaggever bij het RD en als zendingswerker namens ZGG in Ecuador, werd hij docent godsdienst aan de pabo en vakdidacticus godsdienst in de CGO-GL-opleiding.

Prof KaterProf. dr. M.J. Kater

Prof. dr. M.J. Kater is hoogleraar praktische theologie en rector van de Theologische Universiteit Apeldoorn. Hij daagde Van Olst in zijn laudatio tijdens de promotieplechtigheid uit om zijn proefschrift christologisch en pneumatologisch (vanuit het Bijbelse spreken over Christus en de Heilige Geest) verder te doordenken en toe te passen voor de onderwijspraktijk.

Drs. F.A. van HartingsveldtDrs. F.A. van Hartingsveldt

Drs. F.A. van Hartingsveldt is verbonden aan de Johannes Fruytier Scholengemeenschap en lid van het college van bestuur van de RBO scholen (Reformatorisch Bijbelgetrouw Onderwijs). Hij sloot zich in het Bestuurdersoverleg van het Reformatorische Voortgezet Onderwijs aan bij de oproep van prof. Kater. 

Kosten en aanmelden

Je kunt je voor deze avond opgeven via onderstaand aanmeldformulier.

De kosten bedragen € 17,50 per persoon.

Persoonlijke gegevens
Adresgegevens
Betaling
Voor studenten en medewerkers van Driestar educatief: vul je studentnummer of medewerkerscode in
Bevestiging