Post-hbo-opleiding

Rekencoördinator

Post-hbo-opleiding

Til de kwaliteit van het reken-wiskundeonderwijs op jouw basisschool naar een hoger niveau en volg de post-hbo-opleiding Rekencoördinator. Je ontwikkelt een visie op rekenen in de school, leert hoe je om kunt gaan met dyscalculie en hoe je sterke rekenaars uit kunt dagen.

Deze kennis deel je met jouw collega’s via het rekenbeleid. Je gaat tijdens de opleiding aan de slag met opdrachten in de praktijk en leert jouw nieuwe rol te bestendigen in de praktijk.

Voor je studie

Tijdens deze opleiding ontwikkel je je op het gebied van gecijferdheid, vakdidactiek, collegiale consultatie, onderzoek en ontwikkeling van rekenbeleid. De persoonlijke competenties die je nodig hebt als rekencoördinator staan hierbij centraal. 

Om de opleiding naadloos aan te laten sluiten op jouw werkpraktijk vragen we je om casussen aan te leveren. Samen met je medestudenten reflecteer je op werksituaties en de uitkomsten van de opdrachten die je maakt. Deze actieve leerhouding is onmisbaar tijdens de opleiding.

Wat doet een rekencoördinator concreet op een school? Voor Jan Schouten is dat ondersteuning bieden bij rekenvraagstukken die in de klassen of schoolbreed spelen. “Alles wat met rekenen te maken heeft, heb ik onder mijn hoede. Ik ben aanspreekpunt als er vragen zijn, ik analyseer resultaten, hou me bezig met beleid, denk mee over materialen. Samenvattend faciliteer ik collega’s in het geven van rekenonderwijs. Ik ga niet hun lessen geven, daar zijn ze zelf verantwoordelijk voor, maar ik ondersteun hen door mijn opgedane kennis met ze te delen.”
- Jan Schouten (Lees zijn hele verhaal over de opleiding)

"Een praktisch toepasbare opleiding past bij mij. Omdat rekenen veel in de aandacht staat bij handelingsgericht werken ben ik, in overleg met de directie, mij gaan verdiepen in de opleiding rekencoördinator. Werken aan je eigen gecijferdheid als ervaren leerkracht blijft belangrijk. Je werkt aan praktijkopdrachten en krijgt daarnaast theoretische verdieping. Je werkt gericht op je eigen school doordat je daar ook als team afspreekt hoe de verbeteringen binnen de rekenmethode een plaats krijgen."
- Henny Trouwborst
 
"In mijn werk als ambulant begeleider en rekencoach heb ik veel gesprekken over leerlingen bij wie de rekenontwikkeling zeer moeizaam verloopt. De basisschool heeft op dat moment al van alles zelf ondernomen. Vaak ligt de oorzaak van het probleem al in een veel vroeger stadium. Voor mij is het van belang om goed inzicht te hebben in de leerlijnen om zo adequate adviezen te geven aan de basisschool. Tijdens de opleiding tot rekencoördinator sta je stil bij het maken van beleidsplannen. Hoe doe je dat nu, waar liggen de verantwoordelijkheden, hoe krijg je je team mee? Dit soort vragen en vooral antwoorden komen op deze avonden ook aan bod. Daarnaast word je zelf ook weer enthousiast, omdat je met collega’s praat over je vak. Ik heb veel geleerd van elkaar en inspirerende ideeën opgedaan."
- Petra Fokker
 
"Mijn motivatie voor het volgen van deze opleiding is om me meer competent te voelen als aankomend rekencoach. De vaardigheden die in de opleiding op een praktische manier opgedaan en verder ontwikkeld worden bieden mij een goede basis. Hiermee kan ik de effectiviteit en de doelgerichtheid van het rekenonderwijs verbeteren, verrijken en collega’s tot steun zijn."
- C.D. Leenheer

Tijdens je studie

Tijdens deze studie word je opgeleid tot de rekencoördinator die het reken- en wiskundeonderwijs op school naar een hoger niveau brengt. In de uitklapmenu’s hieronder lees je hoe de globale opbouw van de opleiding eruit ziet, wat de studiebelasting is en hoe je je kunt aanmelden.

In het schooljaar 2024-2025 starten we weer met deze opleiding. De 8 studiedagen zijn verdeeld over 1,5 jaar. Alle cursusdagen zijn op woensdag van 09.00 uur tot 16.00 uur. De cursusdagen zijn:

  • 18 september 2024
  • 16 oktober 2024
  • 8 januari 2025
  • 26 maart 2025
  • 21 mei 2025
  • 10 september 2025
  • 19 november 2025
  • 26 maart 2026

De studiebelasting van deze opleiding is 350 uur. Dit bestaat uit het bijwonen van de 8 opleidingsdagen, het maken van (praktijk)opdrachten en het lezen van literatuur.

De post-hbo-opleiding Rekencoördinator bestaat uit 8 opleidingsdagen, verspreid over 1,5 jaar. In de eerste periode van de opleiding ligt de nadruk op het ontwikkelen van jouw kennis en competenties. Je leert meer over gecijferdheid, vakdidactiek en collegiale consultaties.

In de tweede periode verschuiven we onze focus naar de ontwikkeling van de school. Het is hiervoor belangrijk dat je toestemming hebt van de schoolleiding om opdrachten en activiteiten uit te voeren in de school. Dit helpt jou ook in jouw rol als rekencooördinator op school. We ondersteunen je hierbij met begeleiding en reflectie.

Na je studie

Gefeliciteerd met het afronden van de post-hbo-opleiding Rekencoördinator! Je bent nu de specialist die het reken-wiskundeonderwijs naar een hoger niveau brengt. Maar met deze kennis op zak ben je nog steeds van harte welkom op onze hogeschool. 

We houden graag contact en zijn benieuwd hoe het met je gaat. Lijkt het je leuk om jouw expertise in te zetten voor het christelijk onderwijs? Laat het ons vooral weten. We zijn altijd geïnteresseerd in kennis vanuit de praktijk. 

Wilma Veldhoen

Wilma Veldhoen

Docent rekenen pabo / onderwijsadviseur

Blijf op de hoogte

Voor het schooljaar 2024-2025 kun je je niet meer aanmelden. Wil je weten wanneer de opleiding in 2025-2026 start? Laat dan hier je gegevens achter en we houden je op de hoogte!