Post-hbo-opleiding

Vakspecialist Muziek

  • Startdatum Nog niet bekend
  • Studieduur 2 jaar
  • Niveau Post-hbo
  • Vorm Nascholing
  • Kosten 3.000,-

Er is steeds meer vraag naar leerkrachten die zich hebben gespecialiseerd in het vak muziek. Met hun enthousiasme en expertise leveren zij namelijk een belangrijke bijdrage aan het cultuur- en muziekonderwijs op de basisschool.

Heb jij een hart voor basisonderwijs en muziek? Zie jij het als een uitdaging om leerlingen de liefde voor muziek en cultuur bij te brengen en om jouw collega’s in de basisschool ook enthousiast(er) te krijgen voor het vak? Dan is de post-hbo-opleiding vakspecialisatie muziek van Driestar hogeschool je op het lijf geschreven.

Opleiding van 2 jaar

De opleiding bestaat uit twee jaren: een basisjaar en een verdiepingsjaar. Gedurende 40 vrijdagmiddagen krijg je les van diverse bevlogen vakdocenten die hun sporen in het muziekonderwijs in de basisschool hebben verdiend.

Voor je studie

Deze opleiding is gericht op (aanstaande) leerkrachten in het basisonderwijs met liefde voor muziek en cultuur. Je leert hoe kinderen zich ontwikkelen binnen muziek en hoe je hen muzikale vaardigheden kunt bijbrengen. 

Ook leer je hoe je het team op jouw school kunt ondersteunen om het muziekonderwijs te verbeteren en te vernieuwen. Je kunt binnen je eigen school of bovenschools aan de slag als vakspecialist. 

Met jouw visie op muziek en cultuur lever jij een belangrijke bijdrage aan de muzikale en culturele scholing van alle leerlingen.

Moet je uitzonderlijk muzikaal zijn om bij de post-hbo vakspecialisatie muziek op je plek te zijn? Dat niet, maar je moet wel bevlogen en enthousiast zijn om het vak muziek in de praktijk van de basisschool te geven.

Om toegelaten te worden tot de opleiding zijn de onderstaande stappen van belang:
  • Je participeert in de toelatingsmiddag in september 2025, waarin diverse lessen worden gevolgd onder leiding van de docenten van de opleiding.
  • Je maakt een video van jezelf (max. 7 min.) waarin je een voordrachtsstuk speelt of zingt. Deze video stuur je naar de coördinator van de opleiding, Arjen Uitbeijerse.
Aan de hand van deze twee aspecten wordt bepaald of je toelaatbaar bent voor de opleiding.

In september 2025 starten we weer met deze opleiding. De lesmiddagen zijn van 13.00-16.00 uur op vrijdag. Op dit moment zijn de data voor 2025-2026 nog niet bekend.

Er zijn 40 bijeenkomsten van 3 uur verdeeld over 2 jaar, een introductie-/kennismakingsmiddag en 2 avonden per jaar voor de tentamen uitvoeringen. De lessen worden gegeven op vrijdagmiddag van 13.00-16.00 uur.  

Opbouw urenbelasting:

  • Intake en assessment: 4 uur
  • Contacturen: 120 uur (op vrijdagmiddagen)
  • Zelfstudie-uren: 80 uur
  • Praktijkuren: 20 uur

Tijdens je studie

De vakken die tijdens de post-hbo vakspecialisatie worden gegeven, zijn:

  • Songs and Games
  • Methodiek
  • Muzikantschap (algemene muzikale vorming)
  • Ensemblezang

Hieronder lees je wat ieder vak precies inhoudt:

Hoe kunnen we muzikaal spelen? Wanneer is iets een spel, wanneer een oefening? Tijdens dit vak bouw je repertoire op en leer je zang- en luisterspellen die je gelijk in je klas kunt toepassen. Spelenderwijs ervaar je structuur, melodie, metrum, ritme en harmonie in de muziek.
Hoe werkt ‘leren in muziek’? Muziek is een ambacht waarbij de stem, de oren en het denken aangesproken worden. Ieder klas kan een koor worden. Hoe gids je leerlingen vocaal en muzikaal op weg? Door middel van zang, spel en beweging. 

Bij het vak methodiek leer je door zelf te ervaren hoe je een muzikale activiteit kunt opdelen in stappen die geschikt zijn voor jouw groep. De muzikale vaardigheden die je ontwikkelt kun je toepassen om muzikale spellen te ontwerpen. Tijdens de opleiding wordt je persoonlijk gecoacht en ligt de nadruk op de verbinding tussen de theorie en de praktijk.
Bij het vak Algemene Muzikale Vorming werk je aan je eigen muzikale vaardigheden die je als docent nodig hebt om zowel muzikale activiteiten te leiden als te ontwerpen. Centraal hierin staan  gehoortraining, solfège en analyse die door middel van zang, spel en beweging worden ontwikkeld.

We gebruiken hierbij muziek van o.a. Des Prez, Bach, Mozart, Haydn, Beethoven, Schumann en Tchaikovsky, zodat je dus niet alleen je eigen vaardigheden ontwikkelt maar ook repertoire uit verschillende stijlperiodes leert kennen en herkennen.
Hoe is het om meerstemmig te zingen in een kleine groep? Dit vraagt om zelfstandigheid en betrouwbaarheid van jou als zanger, maar ook een open en luisterende houding naar de andere studenten met wie jij het ensemble vormt.

Dit zijn vaardigheden die je ook jouw leerlingen wilt bijbrengen tijdens de muziekles. In samenhang met het vak Algemene Muzikale Vorming leer je hoe harmonieën werken en wat jouw functie daarin is.

Afronding opleiding

Gedurende de opleiding houdt je een portfolio bij aan de hand van onder andere pop-doelen, waarmee je jouw persoonlijke ontwikkeling inzichtelijk maakt. 

Door middel van een presentatie aan het einde van de opleiding laat je deze ontwikkeling de revue passeren, reflecteer je op de gevolgde opleiding en maak je de koppeling tussen de bestudeerde theorie en jouw lespraktijk.

Na je studie

Gefeliciteerd met je het behalen van het diploma post-hbo vakspecialist muziek! Je staat ingeschreven bij het Abituriëntenregister en gaat aan de slag met het muziekonderwijs op jouw school. Toch ben je nog steeds van harte welkom op onze hogeschool. 

We houden graag contact en zijn benieuwd hoe het met je gaat. Lijkt het je leuk om jouw expertise in te zetten voor het christelijk onderwijs? Laat het ons vooral weten. We zijn altijd op zoek naar input vanuit de praktijk. 

Meer weten?

Deze post-hbo wordt gegeven vanuit Driestar hogeschool. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Arjen Uitbeijerse.

Blijf op de hoogte

Op dit moment kun je je nog niet aanmelden voor deze opleiding voor het jaar 2025-2026. Wil je op de hoogte blijven over wanneer de inschrijving start? Laat dan hier je gegevens achter.