1 april 2025

Pedagogiek in deeltijd: alles wat je wilt weten!

Afgelopen week was de online open avond. Deelnemers stelden allerlei vragen aan een docent en een student aan de opleiding pedagogiek. Van vragen over de studielast, de toetsing, tot vragen over contactmomenten, de combinatie met werk en niet onbelangrijk: vakanties, van alles kwam er langs. We zetten speciaal voor jou de FAQ op een rijtje, zodat je alles nog eens rustig na kunt lezen.

Wat zijn de startmomenten voor de opleiding?

De opleiding start jaarlijks in september.

Leert de ervaring dat werkgevers openstaan voor zijinstromers in combinatie met deze opleiding of is dit lastig?

Zeker. De meeste studenten hebben geen moeite om een baan te vinden. In deze sector is altijd werk te vinden en zijinstromers worden vaak ook als waardevol gezien door de bagage en kennis die zij meedragen.

Waar kun je werken of stagelopen?

Overal waar je kunt werken als pedagoog. Onze studenten werken op diverse werkplekken, van scholen tot kinderdagverblijven, in de buitenschoolse opvang, jeugdhulp, bij de plaatselijke overheid of bijvoorbeeld in de gehandicaptenzorg.

Kun je deze opleiding ook volgen als achttienjarige die net van de middelbare school doorstroomt? Of kun je dan beter kiezen voor een voltijd opleiding?

Dat kan zeker! Ook dan kan het fijn zijn om een deeltijdopleiding te volgen, zodat je meteen kennis kunt maken in het werkveld. Het is ook mogelijk om stage te lopen, als je liever nog wilt wachten met een baan.

Vergt deze opleiding veel discipline?

De opleiding vraagt zeker om discipline en een actieve leerhouding. Uiteraard word je hierbij geholpen.

Wat is de studielast?

Deze volwaardige hbo-studie heeft een studielast van 240 ECTS, dat is gelijk aan 6720 studie-uren. De meeste studenten besteden naast de contacturen op de hogeschool twintig tot vijfentwintig uur per week aan zelfstudie.

Hebben jullie ook studenten vanuit een andere religie?

Ja zeker, we hebben een open toelatingsbeleid. Wel zul je merken dat wij de Bijbel als bron gebruiken en er zijn bijvoorbeeld dagopeningen aan het begin van een collegedag.

Wat is het voordeel aan studeren op Driestar hogeschool?

Je kunt werken en studeren tegelijk, want Pedagogiek is een deeltijdopleiding. Daarbij is de sfeer op onze hogeschool persoonlijk en kleinschalig.

Hoe is de toetsing? Zijn er alleen tentamenweken of ook losse toetsen?

Toetsen bestaan vooral uit (beroeps)opdrachten. Die lever je aan het eind van het semester in. Je moet dan ook een kennistoets maken waarin alles van de afgelopen semesters wordt getoetst.

Word je elke woensdag op de hogeschool verwacht?

Ja, vier jaar lang ben je elke woensdagmiddag en -avond op de hogeschool te vinden, tenzij het vakantie is of er een (christelijke) feestdag is.

Wat voor lessen krijg je op de hogeschool?

Elk cursusjaar heeft twee semesters. Je krijgt elk semester colleges waarin je de laatste theorieën en ontwikkelingen in dit werkveld bespreekt en meer leert over de beroepstaken van een hbo-pedagoog. Ook word je ingedeeld in zogenaamde leergemeenschappen, waarin je met en van elkaar leert. Ook krijg je masterclasses die de leergemeenschap aanvullen.

Hoe zit het met vakanties?

Op Driestar hogeschool doen we mee met alle vakanties regio midden. Je bent dus regelmatig een dagje vrij en er zijn ook geen colleges tijdens (christelijke) feestdagen.

Meer weten over de opleiding?

Wil je meer informatie lezen over de deeltijdopleiding Pedagogiek? Kijk dan op de opleidingspagina:

Lees meer over de opleiding Pedagogiek

Open collegedagen: 22-25 april

Ben jij benieuwd of een baan als juf of meester bij je past? Of zou je alles willen leren over opvoeding en begeleiding van kinderen en jongeren? Loop dan een dagje mee met onze studenten. Welkom!

Meld je nu aan