Tijdens een les van handschriftonderwijs kregen we een gouden tip: laat de kinderen briefjes schrijven. Soms is het laagdrempeliger om iets op te schrijven dan het rechtstreeks te zeggen. En je kunt nooit alle vingers de beurt geven daarvoor zijn het er gewoon te veel.
Bij een van m'n stageklassen introduceerde ik deze gouden tip. Zo vond ik na een aantal dagen een briefje, half onder het toetsenbord geschoven. Het was goed dicht gevouwen en met een plakbandje verzegeld. Ik opende het en las: 'Juf, ik word gepest.'
De jongen naast wie ze in de klas zat, schold haar af en toe uit en hij schopte in de klas onder de tafel tegen haar benen. Ze durfde er niks van te zeggen tegen hem. Ook tegen de meester niet, omdat ze bang was dat hij zou zeggen dat het wel meeviel. Maar een briefje schrijven, dat durfde ze wel.
Maar laten we de pester ook niet vergeten. Deze jongen vertelde dat zijn vader hem thuis sloeg als hij iets had gedaan waar zijn vader het niet mee eens was. Dat was altijd al zo en daarom gedroeg hij zich ook zo in de klas. Dat het zo niet langer kon, begreep hij en we bespraken hoe het beter kon.
Een paar weken later kwam het meisje over het plein naar mij toe gehuppeld en blij vertelde ze me dat het pesten over was.
Met de werkplekbegeleider ben ik in gesprek gegaan over wat de twee kinderen mij verteld hadden. Hierna volgden gesprekken met ouders en met hun kinderen. Ik was blij om te horen en te zien dat het in de klas met deze twee goed ging.
Voor mij was de les dat een pester niet zomaar pest, maar daarvoor een reden heeft. Dus als je bij de kern kleine verschillen kan maken, zullen ze groots uitpakken.
Open dag: 8 februari 2025
Kennismaken met de opleidingen, studenten en docenten van Driestar hogeschool? Je bent van harte welkom op de open dag in Gouda!
Meld je nu aan