24 november 2023

Werkweek in Spanje: lees de ervaringen van pabo-studenten

Tijdens de internationale werkweken gaan de pabo-studenten van Driestar hogeschool stage lopen of een minor volgen in het buitenland. Eén groep was in Spanje. Student Anna vertelt over de ervaringen die ze hebben opgedaan.

"Wat een intensieve week, maar echt een week om met veel plezier op terug te kijken! We hadden een hele fijne, kleine groep. Met deze zeven meiden hebben we van alles meegemaakt, van een dagje Madrid, stage lopen op de basisschool tot een knetterende biefstuk tijdens het uit eten. 

Dat we een kleine groep waren was fijn, er was een goede communicatie en we waren een hechte groep.

We hadden per twee- of drietal een eigen hotelkamer, super luxe. Ten eerste had je een plekje om je enigszins terug te trekken en lessen voor te bereiden en ten tweede genoten we iedere ochtend van een heerlijk ontbijt waar je precies niks aan hoefde te doen. 

Madrid

Nadat we op vrijdag aankwamen, waren we erg moe. Gelukkig waren er een aantal vrijwilligers om de koken en dat was erg goed! Daarna vielen we allemaal al snel in slaap. 

De energie hadden we ook wel nodig omdat we op zaterdag naar Madrid gingen, echt een belevenis! Marilyn, een juf van de school, was onze gids en heeft ons de mooiste en belangrijkste punten van Madrid laten zien. 

We zagen het oudste, bestaande restaurant, een typisch en bekend churros-restaurant, Plaza Major, het paleis met prachtig uitzicht en een soort markthal met een heleboel kraampjes met heerlijk eten. 

’s Avonds gingen we naar een flamenco-show, echt iets Spaans. Het was best wel overweldigend maar gaaf om dit een keer gezien te hebben!

Kerkdienst

Op zondag woonden we de kerkdienst bij. Een cultuurverschil was dat een begroeting hier vaak twee zoenen op de wang is. Maar dan niet alleen op een verjaardag maar bij iedere begroeting, zoals het een hand geven in Nederland is. Dat heeft best wat ongemakkelijke momenten opgeleverd… 

In de kerkdienst zongen we wat en hield Maaike van Selm een korte toespraak in het Spaans (!). Daarna was er Bijbelstudie, echt mooi hoe dat ging. We voelden ons erg welkom!

Muziekles en stroopwafels

Van maandag tot donderdag liepen we stage in de verschillende klassen op LIFE school. Alles in het Engels, dus ook de lessen die we gaven. Dat was even wennen maar het was echt leuk om te zien dat het ons allemaal gelukt is. 

We gaven muzieklessen waarin de leerlingen bijvoorbeeld ‘In Holland staat een huis’ aangeleerd kregen, maar ook lessen over Nederland, met een heerlijke stroopwafel als dessert. 

We zaten ook best wat uurtjes achterin mee te kijken, daarbij vielen ons uiteraard best wat verschillen op. Wat zijn ze mega expressief! Aan de eettafel is dat uitgebreid nagedaan, echt grappig. Een Bijbelverhaal beginnen met: ‘See there, there is Jesus!’ zijn ze hier niet gewend, alle kinderen keken om zich heen waar Jezus dan was… 

Het was gaaf om echt vier dagen mee te kunnen lopen en op die manier een goede kijk te kunnen krijgen op de school, zo gaaf dat de meesten vrijwillig werken en dit een van de weinige christelijke scholen in de omgeving is. We hopen dat er steeds meer vrijwilligers zullen komen en de school zo kan blijven draaien.

Bekijk de data van onze voorlichtingen

Kennismaken met de opleidingen van Driestar hogeschool? Je bent van harte welkom om een voorlichting bij te wonen.

Meld je nu aan