Onderzoek in de praktijk

Het onderzoekscentrum van Driestar educatief doet praktijkgericht onderzoek. Samen met de hogeschool en het werkveld gaan we op zoek naar antwoorden op vragen uit deze praktijk.

De onderzoeksresultaten moeten voor dit werkveld van belang zijn: bruikbare aanbevelingen voor de leraren in de klas of advies aan collega’s om de kwaliteit van onze eigen opleidingen te verbeteren. Zo draagt het onderzoekscentrum bij aan de ontwikkeling en innovatie van zowel de scholen in het werkveld als de eigen opleidingen.

In het onderzoekscentrum wordt onderzoek gedaan naar vijf themagebieden. De lector van betreffend onderzoeksthema geeft leiding aan het onderzoek, dat wordt gedaan door onderzoekers. In bepaalde gevallen komen de onderzoekers bij elkaar in een kenniskring. Dit zijn leergemeenschappen waarin samen geleerd, onderzocht, ontwikkeld, gedeeld en ondersteund wordt. De onderzoekers zijn afkomstig uit de hogeschool of het werkveld.

Thema's en lectoraten

Onze lectoraten hebben de volgende themagebieden:

1. Persoonsvorming en identiteit - dr. A. (Bram) de Muynck

2. Schoolvakken en didactiek - dr. ir. P.M. (Piet) Murre

3. Herbergzaam onderwijs – kenniskring / vacant

4. Vorming christelijke professional – dr. A.J. (Bram) Kunz

5. Geletterdheid – dr. J. (Janneke) de Jong-Slagman

Integriteit

Met ingang van 1 oktober 2018 is de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit in werking getreden. De gedragscode geldt voor onderzoekers en instellingen die onderzoek verrichten in Nederland. 

De Radianthogescholen (Driestar hogeschool, Hogeschool IPABO, Iselinge Hogeschool, Hogeschool De Kempel, Marnix Academie, Hogeschool KPZ, Thomas More Hogeschool en Hogeschool Viaa) hebben naar aanleiding van de geldende gedragscode een gezamenlijke Commissie Wetenschappelijke Integriteit opgericht.

De Commissie Wetenschappelijke Integriteit onderzoekt en behandelt klachten van een (veronderstelde) schending van de wetenschappelijke integriteit en brengt advies uit aan het College van Bestuur over de gegrondheid van de melding. Klachten kunnen betrekking hebben op ernstige vormen van fabriceren (verzinnen), vervalsen en/of plagiaat. Het advies is vermeende klachten eerst te bespreken met de vertrouwenspersoon wetenschappelijke integriteit van de eigen hogeschool.

In de Gezamenlijke Regeling Meldingen Wetenschappelijke Integriteit is de procedure en de werkwijze van de commissie nader uitgewerkt.

In het ambtelijk secretariaat wordt voorzien door Mark Janssen, werkzaam voor Hogeschool de Kempel, voor de duur van vier jaar. De ambtelijk secretaris is bereikbaar via telefoonnummer 085 – 112 44 36 en mailadres m.janssen@kempel.nl.

Vertrouwenspersoon Wetenschappelijke Integriteit voor Driestar educatief is Laura Boele. Zij is voor een afspraak over een klacht of voor een advies te bereiken via: h.l.boele@driestar-educatief.nl en 0182 – 540 381.

Kennisbank

In onze kennisbank vind je onderzoeksrapportages, lesvoorbeelden en handreikingen. Daarnaast kun je hier gebruiksmateriaal voor persoonlijke bezinning vinden.

Lees meer

Onderzoeksprojecten

Het onderzoekscentrum heeft als centrale thematiek 'Christelijk leraarschap'. De onderzoeksprojecten zijn ondergebracht in vijf themagebieden die ieder een eigen lector als supervisor hebben.

Lees meer